Travel your life!

miercuri, 7 iulie 2010

Majoră, vaccinată...

Astăzi am făcut (în sfârşit!) vaccinul pentru Kenya şi Etiopia, singurul obligatoriu, cel de febră galbenă. Celelalte nu sunt obligatorii, aşa că nu le-am făcut - din motive financiare mai mult.

Şi dacă un post pe tema vaccinurilor pentru Africa ar aduce în discuţie în mod normal diverse opinii despre a face sau a nu face aceste vaccinuri, de care să faci, când să le faci, ce reacţii adverse aduc etc, ei bine nu am să scriu aici despre asta...

Voi compara însă două continente: Europa şi Africa.

Iuliana a fost astăzi la un centru de diagnostic şi tratament, unde a plătit o consultaţie cu aproximativ 30 USD, a fost primită în biroul doctorului în următoarele 5 minute, i s-a administrat vaccinul contra febrei galbene şi în 10 minute, după achitarea contravalorii vaccinului (alţi 60 USD) a plecat. Asta se întâmplă în Europa.

În Africa nu mergi la centre de diagnostic şi tratament, ci eşti vaccinat, în unele cazuri, afară, când ajunge doctorul în satul tău. Stai la coadă o zi întreagă poate, iar uneori vaccinurile nu ajung pentru toată lumea. În Africa cu 30 USD trăieşti câteva zile bune.

Nu cred că noi aici în Europa noastră ne gândim vreodată la toate astea. Poate câteva momente de reflecţie acum ne-ar ajuta să îi înţelegem mai bine pe ceilalţi, la sud de Ecuator. Căci, desigur, we all look up to the same sky...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu